111 700 хиляди нощувки са реализирани в Пловдив и областта само за дните на август месец. Хотелските бази в Пловдив продължават да се множат и разрастват. Към края на последния летен месец Пловдивска област функционират 201 места за настаняване, като в тях се включват всички хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване с капацитет от над 10 легла. Така излиза, че само за година са отворени нови 14 места, където могат нашенци и чужденци да отседнат. 

Общо 5000 стаи с 9600 хиляди легла обаче се оказват недостатъчни да обхванат всички търсещи място за настаняване в Пловдив. Статистиката не успява да обхване хората, използващи услуги за краткотраен наем като AirBmb, и тези, които нощуват при познати, приятели и роднини. 

Данните сочат, че въпреки новооткритите хотели и хостели, все още има дефицит на места особено в по-пиков сезон, по време на Международни изложения в Панаира, при бизнес форуми, а се очаква проблемът да ескалира по време на председателството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019.

Неслучайно инвеститорите се насочиха към големи терени в центъра на града, за да реализират нови хотели и то от висок клас - съчетаващи лукс с условия за бизнес командировки. С подобни съображения към момента в града се изграждат 5 нови хотели. 

Къде и кой строи? 

Бутиковият хотел Residence City Garden до Цар-Симеоновата градина

В сърцето на една от най-красивите и стари пловдивски улици - "Велико Търново", новият хотел Residence City Garden ще отвори врати до дни. Сградата, която сякаш е извадена от романтичен филм, чието действие се развива в Рим, се намира на метри от парка и Пеещите фонтани.  

Пететажната сградата е замислена, така че да се впише в  архитектурния ансамбъл на градината, а прелестта на фасадата показва безспорното чувство за естетика на собствениците - семейството на бизнесмена Димитър Георгиев - създателят на козметичната компания "Роза Импекс". Георгиев е известен колекционер на изкуство и фоайето на хотела ще се превърне в дом за картините на някои от най-големите български художници. 

На разгъната застроена площ от 2500 квадратни метра са разположени хотелските стаи, студио, президентски апартамент, лятна градина, ресторант, подземен гараж за 15 автомобила, специални помещения за разкрасяващи процедури – фризьорски стол, масажен кабинет и други обслужващи помещения. 

Фоайето впечатлява със съвременната визия, закодирана в обзавеждането. Фокусна точка в това вътрешно пространство е камината, която внася неподправен уют, топлина, чар, събира функционалност и красив дизайн. Друг акцент в интериора е роялът, на който е отредено специално място в северната част.

Архитектурна перла става хотел с гледка към Античния

Реставрацията на архитектурната перла на Пловдив започна, научи TrafficNews.bg

Една от перлите на тютюневата индустрия в града – фабриката на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, се събужда за нов живот след 30-годишно запустение. Сградата на ул. "Ангел Букорещлиев 15, която досега тънеше в разруха, ще бъде превърната в страхотен хотел в старинен стил, който ще бъде с гледка към Античния театър. 

Двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов, водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура, са обединили усилия да възродят построеното през 1890 г. здание за нов живот.

„От дете минавам покрай тази сграда и ми ставаше мъчно като я гледах как се руши. Винаги съм мечтал да я възстановя“, казва Цветан Пулев. През 1993 година той емигрира в Лондон и вече почти четвърт век в британската столица се занимава с реставрация на изоставени стари къщи.  

Предишният собственик на фабриката на Мирдас и Ставридис е бил Филип Хауърд. Две години англичанинът безуспешно се е борил с местната и централната администрации, но след като не успял да получи необходимите за реконструкцията документи, вдигнал ръце и се прибрал в Албиона. Когато Цветан Пулев решил, че е време да пристъпи към изпълнение на детската си мечта, започнал да търси притежателя на зданието. С помощта на адвокат Тони Стойчева той успял да издири Хауърд в Лондон и купил сградата от него. 

Предприемачите са преминали всички процедури и имат необходимите разрешения от  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за възстановяването и вече пристъпват към спасяването на рушащата се ценна постройка.

„Ние искаме да я възстановим в най-бляскавия й вид, а не да я разрушим, както правят други. Милея за тези сгради в Пловдив, центърът беше пълен със здания от тази епоха, 80 процента от тях вече ги няма“, подчертава Цветан Пулев.

Сградата е изоставена през 1988 г. и оттогава представлява печална гледка на пъпа на Пловдив. Построена е през 1890 г. от тютюнотърговците  Димитър Ставридис и Димитър (Маринов) Мардас по проект на италиански архитект. За времето си Фабрика „Орел” за тютюн и папироси  е една от най-големите и най-модерни в България. В тази сграда са създадени и първите български пури, рекламирани на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г.

В самото начало на ХХ век „Орел“ е купена от италианския индустриалец Карло Вакаро, който докарва модерни машини и я превръща в най-голямата и модерна в страната. Петнайсетина години по-късно той я продава на Петър Дяков.

Модерен хотел до църквата Света Петка

Основите на впечатляващото здание вече са поставени на мястото на запустелия терен срещу църквата "Св. Петка" на бул. "Княгиня Мария Луиза". Мултифункционалното пространство ще обединява хотелска част със 134 стаи, конферентна зала за 90 човека, СПА център, пиано бар, ресторант, магазини и офиси.

Освен туристическия наплив, хотелът се цели и към бизнес сегмента, като за целта ще разполага с конферентна зала за 90 човека, четири заседателни зали и различни технологични решения за презентиране. Предлаганите услуги в него ще са от висок клас - за гостите ще бъдат на разположение СПА център със сауна, парна баня, джакузи и зона релакс, фитнес зала, масаж; голям пиано бар с над 80 места, ресторант, магазини, фризьорски салон и бизнес център с офиси. В плана на инвеститорите е залегнал сериозен социален елемент, като целият хотел е замислен като достъпна среда за хората в неравностойно положение. 

Архитектурата на сградата е съобразена със стила на Пловдив, но и представя модерни течения в проектантството. Предвиждат се и над 70 паркоместа. 

До година се очаква районът да бъде изцяло преобразен и облагороден, след като бъде завършена и пълната реконструкция на карето, заключено между бул. "Мария Луиза", "Източен", "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител".

Лукс в сърцето на Пловдив - от изгорял ресторант в модерна сграда, съчетаваща бутиков хотел и апартхаус

Луксозна и модернистична сграда в две части - бутиков хотел и апартхаус, ще се появи на мястото на горялото няколко пъти култово заведение Греми в центъра на Пловдив.

Малкият бутиков хотел ще бъде с лице към булевард "Цар Борис 3-ти Обединител" и ще бъде с капацитет около 50 стаи. Върху задното пространство ще се разположи мултифункционална луксозна апартаментна част за отдаване под наем, с търговска площ на партерно ниво.

По план същинското строителство трябва да започне в началото на 2019 година, но археолози още работят в терена. Ивеститорите от "МирКал Инвест" планират най-късно до първите месеци на 2021 проектът да е на финалната права.

Хотелът на Централна гара

Новият хотел до Централна гара е почти завършен. Очаква се да отвори врати през 2019 година. Капацитетът му е 150 легла, а целите му се свеждат основно до обхващане на пътникопотока от гарата. Партерният етаж на сградта ще функционира като международна автогара. 

Концесионерът вече е завършил вътрешното преустройство на основната сграда на гарата, но предстои да бъде изградена и нова многофункционална зала за 500 души, която ще има стъклен покрив и ще приеме част от културните събития в града през следващата година.

Общите инвестиции на „Карат С“ според договора за концесия ще възлязат на 13,5 млн. лева, а приходите, които държавата ще получи през следващите 35 години са 60 млн. лева. След завършването на ремонтите и новото строителство, освен реновираната гара, комплексът ще включва автогарата, хотела, концертната зала, а също мултифункционален център с офисна и търговска част и голям паркинг.

Любопитна подробност, свързана с централна гара Пловдив е, че строежът й е завършен през 1873 г. по проект на италианския архитект професор Мариано Пернигони. За да се възстанови максимално точно оригиналния вид на сградата са ползване чертежи на 130 години от архиви във Виена.