След като лидера в Югозападна Трета лига Миньор и третия на югоизток Марица възроптаха срещу различния аршин за прекратяване на първенствата в съответните групи, още куп отбори скочиха срещу това решение с различни искания. Тимът на Коко Динев Вихрен (Сандански) декларира сходна позиция с тази на Марица, а Спортист (Своге) също излезе с декларация. Освен тях Оборище (Панагюрище) и ФК Кюстендил също изказаха недоволство. Четвъртия на югоизток Черноморец също възропта с декларация срещу решението да няма баражи. Освен тези клубове и доста други завявят неофициално, че не са съгласни и че не са търсени от БФС за мнение или позиция – нещо, което заявиха от централата. Ето и позициите на някои от несъгласните клубове, като с тази на Марица вече ви запознахме:

ВИХРЕН (САНДАНСКИ) – ЮГОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА

Ръководството на Вихрен (Сандански) взе отношение по повод решението на Българския футболен съюз за спиране на първенството в Югозападна Трета лига, а позицията е почти същата като на Марица. Ето какво написаха от клуба на Констанин Динев:

„ФК Вихрен Сандански желае равнопоставеност в определянето на победителя в първенството на Югозападна Трета лига. Никой от БФС, не се е свързвал с нас  по този повод. Все пак като членове на БФС е логично да има дискусия, или поне да се поиска нашето мнение. Нашият отбор се намира на четвърто място в класирането, на 5 точки от първия. Остават 15 кръга до края на първенството, като нашият отбор има мачове с преките конкуренти за влизане във Втора лига. Кой може да каже,  че няма да победим всички и да станем първи. Ние предлагаме да има финална четворка, между първите четири отбора, тъй като всеки има шанс за промоция. По този начин най-добрият ще спечели участие в професионалния футбол. Защо се омаловажават нашите усилия до момента и амбициите ни за в бъдеще? Ние също имаме желание и готовност да играем във Втора лига. Както спортно-технически  ( база, футболисти, треньори) така и финансово. Футболните ръководители, футболисти и фенове страдаме от липсата на любимата ни игра. Футбола е нашият живот! Искаме всичко да се реши на зеления терен и да заживеем  отново с невероятните емоции. Независимо дали ще спечелим или ще загубим. Футбола е достойна игра и всичко трябва да  бъде феърплей! Надяваме се, че ръководството на БФС и АФЛ ще си променят решението, и ще поставят този казус на обсъждане между отборите от Югозападна В група.

ЧЕРНОМОРЕЦ-1919 (БУРГАС) – ЮГОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

ФК „Черноморец 1919“ изразява несъгласие с решението на БФС за прекратяване на шампионата в Трета лига. Съзнаваме, че здравето и човешкият живот са водещи в подобни времена. Считаме обаче, че можеше да се намери по-справедливо решение. Всички усилия и средства, които клубът ни вложи на полусезона за формирането на конкурентоспособен отбор, се оказаха напразни. Това решение ще подейства силно демотивиращо на всички, които влагат средства в нашия клуб, а сигурно и във всички клубове с амбиции. Осъзнаваме отговорността на БФС в тази сложна за футбола ситуация, но призоваваме Изпълнителният комитет да преразгледа решението си за прекратяване на първенството и да вземе по-добро и справедливо решение!

ОБОРИЩЕ (ПАНАГЮРИЩЕ) – ЮГОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА, Илия Анчев-президент на ФК


Не сме съгласни с решението на футболната централа. Първо-редно беше да се доиграе първенството и макар при цикъл сряда-събота за около месец и половина да приключи и на база показаните резултати по честен път да се оформи крайното класиране. При това положение няма кой да реагира че водача е новият член на втора лига. Разбирам, че УЕФА даде срок за завършване на първенството, но ние можеше да се поберем в него. Другият вариант , който предлагаме щом като няма отпадащи отбори от групата, да се определи на турнирен принцип чрез елиминиране да се срещнат първите осем отбора в ЮЗ трета лига помежду си. Според мен нещата са принципни и БФС не бива да решават нещата без да вземат мнението на ръководствата на отборите. Не сме съгласни и с увеличаването на отборите в групата на 20, при което се завишават разходите за заплати транспорт, храна, възстановителни процедури и всичко друго необходимо . страната ни изпадна в икономическа криза и така спонсорите няма как да продължат да помагат, както е било до сега, дори е възможно да се откажат.

ФК КЮСТЕНДИЛ – ЮГОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА, Николай Николов-старши треньор

Изключително недоволни сме цялото ръководство, треньорския щаб и футболистите от решението на футболната централа. Искаме завършване на първенството по някакъв начин. Как може елитните  юношески групи U-15, U-17  и  U-19 да играят първите осем отбора чрез отстраняване помежду си, а при нас в ЮЗ трета лига – не.  Изразяваме недоволството си и от това, че няма да има изпадащи отбори, а за влизащите ще има бараж. Не може един отбор да изразходва до момента 100-150 хиляди лева, а друг – 10-15, и накрая всички да остават в групата. Бизнесмени си дават парите за издръжката на нашия отбор и като виждат, че всичко отива напразно, е възможно за следващото първенство да се откажат. Още веднъж дебело подчертавам, че трябва макар и без публика и на неутрални терени първите осем отбора да играят помежду си, което ще е най-честно от спортно-техническа гледна точка.

СПОРТИСТ (СВОГЕ) – ЮГОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА

Ръководството на ФК „Спортист-2009“ Своге би желало да изрази принципната си позиция по отношение взетото от Изпълнителният комитет на БФС решение от 21.04.2020 г за прекратяване на първенствата в Трета лига и насрочването на бараж между отборите намиращи се на първо и второ място във временното класиране на Югозападната Трета лига.

През годината ФК „Спортист-2009“ Своге развива успешно футболния клуб и инвестира не малко средства в представителен отбор и ДЮШ. Желанието на ръководството бе отборът да се пребори за участие в професионалния футбол от следващия сезон по спортно-технически път. В тази връзка ние сглобихме боеспособен тим, който към момента се намира на 3-то място в класирането. Смятаме, че сме напълно конкурентни на отборите на Миньор Перник и Септември Симитли, които заемат първите две места в подреждането и това личи от постигнатите резултати.
През зимната пауза инвестирахме и подобрихме отбора и това доведе до две последователни победи срещу Сливнишки герой като гост и срещу лидера Миньор Перник в Своге преди първенството да бъде прекъснато. Смеем да твърдим, че направихме отбор, който може да се пребори за първото място в групата. Дълбоко сме разочаровани, че извънредната ситуация в България и спирането на първенството сложи прът в колелата на нашите планове.
Искаме да заявим, че ние сме амбициозни хора и искаме да развиваме футбола в региона на град Своге. Поддържаме формации във всички възрастови групи на нашата детско-юношеска школа. Също така разполагаме с база, която отговаря на критериите за мачове в професионалния футбол.
С настоящата позиция бихме желали да декларираме нашата готовност ФК Спортист 2009 Своге да играе във Втора лига през следващия сезон. Клубът е финансово обезпечен и имаме амбиции да се развиваме в професионалния футбол. Също така сме готови, ако БФС прецени, да се включим в евентуални баражи за попълване на състава на Втора лига.
Уважаеми господа, ние разбираме желанието ви да намерите най-правилно решение за развитието на българския футбол в ситуация на пандемия, когато здравето на хората е най-важно. Ясно е, че с приоритет са първенствата при професионалистите и това е разбираемо. Трябва да знаете обаче, че в Трета лига има клубове, които също имат амбиции и са си поставили високи цели. Смеем да твърдим, че Спортист Своге е финансово обезпечен клуб, който може да бъде конкурентноспособен във Втора лига.
Надяваме се писмото ни да бъде взето под внимание при следващи обсъждания на съставите и форматите на групите във футболното първенство на България.“

МИНЬОР (ПЕРНИК) – ЮГОЗАПАДНА ТРЕТА ЛИГА, Ангел Христов – президент

„Това беше абсурдно решение. Наистина абсурдно. В това решение няма абсолютно никаква логика. Ние не сме виновни, че в групата има един отбор по-малко. Не сме виновни и, че Септември (Симитли) има мач по-малко. Точно заради подобни решения в момента БФС няма президент и старият го няма. Изцяло в ущърб на един уважаван отбор като Миньор (Перник) на който мястото му е сред професионалистите. Ще си търсим правата до дупка и силно се надявам справедливостта да възтържествува и ние да си използваме правото като първи да влезем във Втора лига. От БФС ни казаха, че ще ни дадат няколко седмици за подготовка. За какво ни е тая подготовка за един мач?! Нямаме намерение да похарчим едни 50 хиляди лева за един мач. Всичко това е просто нелепо. Ние нямаме намерение да играем такъв мач. Първенствата се прекратяват, първият влиза директно. Временното класиране става постоянно. Това трябваше да стане и тук. Независимо дали вторият има точка или повече по-малко. Дали ще имаме възможност да играем във Втора лига? Ще имаме! Имам уверението на общината, както и с помощта на efbet, ще можем да се състезаваме във Втора лига. Мисля, че имаме един наистина добър отбор, който притежава потенциал.