Британското правителство даде своето разрешение професионалните спортисти в страната да минат към Фаза 2 от своите тренировки. Това означава, че вече може да се провеждат занимания в състезателен формат с пълен контакт, но при спазване на всички задължителни предпазни мерки заради коронавируса.

Въпреки днешното решение на правителството, Висшата лига трябва сама да реши дали ще премине към заниманията с пълен контакт. Това ще стане на предстоящата утре ключова среща. На нея ще участват всички мениджъри на отборите, капитаните, както и представители на синдиката на футболистите. Все още има играчи, които се притесняват да тренират в разширена група, за да не се заразят с COVID-19.

Това е само първата от трите важни видео конференции, които ще се проведат във Висшата лига през тази седмица. В сряда ще има допълнителни дискусии за начина и условията за провеждане на тренировките с пълен контакт. Най-важна обаче е срещата в четвъртък. Тогава ще бъде обсъдено рестартирането на шампионата и кога точно това ще се случи.

Трябва да се отбележи, че днешното решението е последната крачка преди преминаване към Фаза 3, с която правителството ще позволи подновяването на професионалните спортни състезания от следващия месец. Началото на Фаза 1, одобряване на тренировки в индивидуален режим или на малки групи, беше обявено на 13 май.