Сезонът в едно от най-интересните спортни първенства - Евролигата, бе официално отменен. Решението за това бе взето на днешната среща, на която президентът и изпълнителен директор на Евролигата Жорди Бертомеу е предложил на клубовете сезон 2019/20 да не бъде доигран и да бъде анулиран. 11-те клуба с гарантиран лиценз (вижте тук) са гласували предложението и са го приели. Отменя се и сезонът във втория по сила клубен баскетболен турнир на Стария континент - Еврокъп.

“След като проучи всички възможности, Изпълнителният Борд на директорите взе решение да отмени сезона в Евролигата и Еврокъп”, се казва в съобщение на официалния сайт на Евролигата. Посочва се още, че “здравето и безопасността на нашите играчи, фенове, служители, партньори и местни общества остават нашият топ приоритет”.

Днешното заседание бе четвъртото на Борда на директорите на Евролигата от предсрочното й спиране на 12 март заради глобалната пандемия от коронавируса. От ръководството посочиха, че през последните 10 седмици са разгледали всички възможни сценарии за доиграване на двата турнира, но така и не се е намерил достатъчно сигурен и подходящ вариант за завършването им.
Лоша новина за всички фенове на Евролигата
В резултат на решението за канселиране на сезона Евролигата и Еврокупата няма да имат шампиони за сезон 2019/20. Няма да има и изпадащи отбори, което означава, че през сезон 2020/21 в Евролигата ще играят същите 18 клуба, които взеха участие и тази година.

"Несъмнено това е най-трудното решение, което сме взимали в 20-годишната история на лигата", заяви Бертомеу пред сайта на централата. “Разбира се, имахме много мотиви за възобновяване на сезон 2019/20, но в такава изключителна ситуация трябва да поставим здравето на хората на първо място и пред всеки друг интерес: нашите играчи, нашите треньори, нашите рефери, нашите клубове, техният персонал и другите наши служители в лигата, нашите телевизионни оператори и семействата на всички тях са най-важни за нас. Правейки това, ние оставаме верни на своите вярвания и на това, за което се застъпваме", добави Бартомеу.

Новият сезон в Евролигата ще стартира на 1 октомври, а ден по-рано - на 30 септември, ще започне и кампания 2020/21 в Еврокъп.