Броени дни остават до началото на волейболното първенство в България при мъжете. Началото ще бъде дадено на 10 октомври с двубой за Суперкупата, който ще се проведе на 10 октомври в столичната зала „Христо Ботев“. Спорът ще противопостави носителят на Трофея Хебър (Пазарджик) и първенецът Нефтохимик (Бургас). Двубоят противопоставя двата най-класни тима у нас, като се очаква с изключително огромен интерес.

За съжаление поради коронавируса обстановката няма да е същата, а залите (ако ги отворят) ще бъдат на половин капацитет. В очакване на допускане на публиката, припомняме някои цифри и факти от изминалия сезон.

В последно време Суперлигата се радва на все по-голяма популярност. Няколко са волейболните градове в България, които традиционно генерират повишен интерес към двубоите от Суперлигата, но сред тях се открояват Пазарджик и Добрич. И двата клуба, съответно Хебър и Добруджа, се радват на голяма посещаемост по време на домакинските си срещи, като те се превръщат в истински празник за местата общественост. Отличават се и с невероятни и сплотени агитки, които имат собствен почерк. Феновете са винаги близо до своите любимци, като са верен поддръжник и в моменти на радост и триумф, и в трудни ситуации.

Безспорен лидер по този показател обаче е ВК Хебър. Статистиката сочи, че за изминалият сезон, тимът от Пазарджик има средна посещаемост на домакинските мачове около 1500 души. А на по-важните двубои от първенството местата по трибуните не стигат, като често извън залата остават по 400-500 човека. В Добрич също не остават много по-назад, като средната посещаемост на двубоите е малко над 900 човека.

Важно да се уточни, че в залата в Добрич има символичен вход, докато Пазарджик приема публика безплатно. Хебър пък предлага сезонни членски карти, а картодържателите за изминалия сезон са били над 350, които имат конкретно запазено място в залата. 

И докато в Пазарджик се гордеят с пълната си зала, то главният конкурент на "тигрите" за всички трофеи в първенството - Нефтохимик 2010 (Бургас) e далеч от техните показатели и е извън Топ 5 по посещаемост, изпреварен от Пирин (Разлог), Арда (Кърджали), Монтана и Дунав (Русе). Нафтата традиционно показват силна игра, но залата използва пълния си капацитет единствено в най-завързаните двубои. 

Средна посещаемост на мачовете от Суперлигата за сезон 2019/2020 (приблизително):

Хебър - 1500

Добруджа 07 - 900

Монтана - 450

Пирин - 450

Арда - 450

Дунав - 400

Марек - 400

Нефтохимик - 350

Левски - 350

Черно море - 300

ЦСКА - 200

Славия - 100 


И въпреки трудната ситуация с коронавируса и всички неясноти около бъдещето на спорта на закрито, феновете на Хебър, Добруджа и всички клубове от цяла България вече предвкусват тръпката предстоящите битки. Очакват с нетърпение да бъдат част от волейболната емоция, наречена Суперлига.

 

BGvolleyball.com