Националният ни тим по волейбол изпълни целта, за която замина за Израел. Селекцията на Силвано Пранди и Николай Желязков постигна плана, който бе начертан още с жребия за европейската квалификация, и без затруднения си спечели виза за шампионата на Стария континент през лятото. След колебливото начало в първите два мача с Австрия и домакините, трикольорите повишиха нивото и показаха, че в крайна сметка разликата в класите е твърде очевидна и моментните неубедителни игри са били плод на липсата на достатъчно време за стиковка, както и до известна степен на подценяване на съперниците.

Пред Професора и неговите избраници имаше две задачи. Първата – класирането за Полша, Чехия, Естония и Финландия бе постигнато без никакви затруднения. Втората бе малко по-сложна – това да стане по категоричен начин. И въпреки обновяването на състава и включването на имена, които доскоро попадаха само в разширения състав, тя също бе изпълнена. Фактът, че България печелеше своите мачове на старта, без да блести, е показателен, че нивото на най-успешния ни колективен спорт все още е по-високо от това на отборите извън Топ 20 на европейската ранглиста. Извод, който ни дава надежда, че настъпващото поколение, което ще замени доскорошните ни герои, има потенциала и тепърва ще може да трупа позитиви и да расте, за да гони своите резултати.

Волейболът ни имаше нужда от тези мачове в Хадера, за да видим къде сме. И добрата новина е, че сме по-близо до първите 10 в Европа, отколкото до втората десетка. При това положение, ако всичко се развие позитивно за този разширен състав на Пранди, то през лятото няма да треперим за оцеляването си в Лигата на нациите и ще има предпоставка да се надяваме на добро представяне и на европейското. Разбира се, трябва да се отчетат и проблемите, които съставът ни имаше, защото ако не се работи по изчистването им, то много бързо нещата могат да се обърнат…

Другата хубава новина е, че България ще участва за юбилейния 30-и път на европейски финали при мъжете. Лъвовете си осигуриха 8-о поредно класиране, като за последно пропуснаха шампионат на Стария континент през 2005-а. Разликата с тогава е, че преди 16 години участваха 12 отбора, а сега са 24…
Единствената страна, която има повече присъствия на европейски финали от България, е Италия. Скуадрата ще запише своето 31-о участие това лято, от възможни 32. С 30 е и Франция, а с 27 е Полша.
"Тема Спорт"