Бившият волейболен национал Димо Тонев е сред най-уважаваните коментатори и анализатори. Той следеше внимателно изявите на България по време на европейската квалификация за мъже в Израел.
Тимът на Силвано Пранди преодоля пресявките. В решителния трети мач отборът разби Австрия с 3:0 (25:15, 25:18, 25:22). Късно снощи Цецо Соколов и компания излязоха срещу Израел в протоколна четвърта среща.
Специално за читателите на "България Днес" Димо Тонев сподели какво е видял от подмладения състав на България.

- Г-н Тонев, какви са вашите впечатления от показаната игра в първите официални мачове за 2021 г.?
- Основното е, че се класирахме безпрепятствено за европейското първенство. Всеки един спечелен гейм повече е от голямо значение за световната ранглиста. Тимовете на Австрия и Израел не са от нашата класа. В период на пандемия има трудности в психологическо и физическо отношение. Нашите момчета играят в тежки шампионати като Русия и Италия. Натрупали са умора. Трябваше по най-оптималния начин да се изиграят квалификациите. След турнира ще се правят изводи как са се представили отделните състезатели.

- Как протича подмладяването на тима след отказването на Виктор Йосифов и Теди Салпаров?
- Имаше няколко нови момчета в отбора, които за пръв път са при мъжете. Направиха дебют в официални срещи. Къртев, Чавдаров и Алекс Николов участваха и в контроли, но сега е различно. Пранди обича да дава път на млади състезатели.

- Алекс Грозданов се утвърждава на позицията, където и вие играехте. Той ли е бъдещето?
- От няколко години е в националния отбор. Играеше още по времето на Пламен Константинов. Натрупа качества и позаякна. Оттук насетне ще очакваме още по-добра игра. Има талант, развива се. Ще бъде един от основните претенденти за титулярно място през следващите години. Хубаво впечатление прави Аспарух Аспарухов. Той тренира при Радо Стойчев. Там конкуренцията е силна, но има оптимални условия за развитие. Млад е и ще му трябва време. Включи се добре, но трябва да обърне особено внимание на посрещането. С опита ще добие повече сигурност в този елемент. Има още млади момчета, които не бяха в състава, но са с потенциал. Георги Петров, Денис Карягин, Светослав Станков от Дупница и още няколко от младежкия национален отбор. Те бяха повикани в един период от Пранди. Имаме хубави попълнения, които ще създадат реална конкуренция.

- Не е ясно бъдещето на опитния разпределител Георги Братоев. Как може да се реши ситуацията с него, след като самият той се отказа да пътува за квалификацията?
- Братоев има място в отбора. Треньорът винаги трябва да разчита на трима-четирима разпределители. Никога не знаеш дали преди важно състезание няма да се получи контузия. Друг е въпросът кой с какъв опит разполага. Георги Сеганов натрупа рутина.

Няколко години се представя силно и на клубно ниво. Братоев е направил своя избор, както каза и самият Пранди. Неговият клуб "Нефтохимик" мина през тежък период с коронавируса. Вероятно не се чувства добре физически и психически. Това беше квалификация, която спечелихме и с този състав. Но за следващите битки ни трябва по-компактен тим. Тези, които желаят да са в националния отбор, трябва да го заявят точно и ясно, за да може старши треньорът да разполага с наличните играчи. Ние нямаме толкова много волейболисти. Не трябва с лека ръка да се отказваме от когото и да било.

- Виждате ли алтернатива на Цветан Соколов?
- Диагоналът е точконосецът. Цецо идва от тежко първенство с много натоварване и пътуване. Игра Шампионска лига, Купа на Русия. Дори и да има лек спад, не е проблем, защото беше достатъчно да бием. Не трябва да търсим нищо повече от него на този етап. Митко Димитров е левичар с хубави качества. Всеки, който покаже качества, ще получи шанс от Пранди.

Огнян ГЕОРГИЕВ, "България Днес"