Европейското първенство по волейбол за мъже през тази година ще започне на 1 септември с по един мач в предварителни Група С и Група D, които ще се проведат съответно в Тампере и Талин. Турнирът в Група А, домакин на който ще бъде полския Краков, ще започне ден по-късно с всичките три срещи, а двубоите от Група В в Острава ще стартират в петък (3 септември). ЕвроВолей 2021 ще достигне до своя връх с полуфиналите и срещите за разпределени за медалите, насрочени за 18-19 септември в Катовице (Полша).

Това стана ясно, след като по-рано днес Европейската конфедерация (CEV) и четиримата съорганизатори Полша, Чехия, Финландия и Естония, финализираха окончателната програма за мачовете на турнира. Шампионатът на Стария континент ще продължи около две седмици и половина и ще предизвика истинска волейболна треска в цяла Европа, тъй като турнирът ще се провее за втори път в четири държави и общо шест града-домакини (Краков, Гданск, Катовице, Острава, Тампере и Талин). Пълната програма можете да видите тук:

След края на груповата фаза, четирите най-добри отбора от Група C и D ще се преместят съответно в Полша и Чехия, като Гданск и Острава ще бъдат домакини на четири 1/8-финала и два мача от 1/4-финалите. Победителите от четирите 1/4-финала ще се съберат в Катовице за финалната четворка на турнира, за полуфиналите и битките за медалите.

Форматът на ЕвроВолей 2021 ще бъде същия като на този през 2019-а, първото първенство проведено в четири държави (Франция, Словения, Белгия и Нидерландия) и включващо 24 участващи отбора. 12 тима - четиримата организатори плюс 8-те най-добри от Евро 2019, вече са си осигурили своето участие. България, Латвия и Турция, също ще играят на шампионата, след като спечелиха съответните си квалификации, а Северна Македония със сигурност ще бъде един от най-добрите 5 втори отбора от всички седем квалификационни групи, с което си осигури второто си поредно участие на европейско първенство.

Останалите отбори-участници ще станат ясни след последните квалификационни турнири, които са насрочени за началото на май, като  трябва да завършат най-късно до 16 май. Тегленето на жребия за разпределяне на 24-те отбора в четирите предварителни групи на ЕвроВолей 2021 ще се проведе в края на май след приключване на всички квалификации.