Датата 26 януари 2020-а година ще остане завинаги в паметта на всички фенове на баскетбола по света. На този ден преди две години си отиде един от най-великите състезатели, докосвали оранжевата топка - Коби Брайънт. Легендата на Лос Анджелис Лейкърс загина едва на 41-годишна възраст в жестока катастрофа с хеликоптер край Калабасас, която отне живота и на дъщеричката му Джиана, както и на още седем души, които се бяха запътили към баскетболен мач.

Коби Брайънт се превърна в един от най-великите баскетболисти и според мнозина в единствения, който успя да се доближи най-много до Майкъл Джордан под формата на постижения, инстинкт, движения на паркета и непримиримост. Членът на "Залата на славата" посвети цялата си 17-годишна кариера на любимия си ЛА Лейкърс, извеждайки го до шампионския връх цели пет пъти - 2000, 2001, 2002, 2009, 2010. Привържениците на НБА завинаги ще си спомнят с усмивка за убийствените изпълнения на дуото Шак и Коби, които тероризираха най-силната лига в света в началото на новото хилядолетие, както и за следващия период на доминация от "езерняците" през 2009-а и 2010-а, когато до Брайънт вече стоеше Пау Гасол.

Макар че контузиите отнеха известна част от блясъка на Коби в последните му активни години в НБА, неговото величие никога няма да поставено под въпрос. Черната мамба, какъвто бе прякорът на легендарния баскетболист, завърши кариерата си с една от най-великите визитки, в която личат 5 шампионски пръстена, 2 пъти избиран за "Най-полезен играч" на Финалите в НБА и веднъж за MVP на редовния сезон, цели 15 селекции за Идеалните отбори, двукратен топреализатор и член на символичния клуб на 75-те най-добри играчи в историята на НБА. Брайънт бе и един от най-безкомпромисните играчи в дефанзивен план, като аргумент за това е фактът, че бе избиран 12 пъти в Идеалните отбори на защитниците. Той има и 18 селекции за "Мача на звездите", като по този показател отстъпва единствено на друга легенда на Лейкърс - Карийм Абдул-Джабар, който е с 19.

Последният мач в кариерата на Брайънт пък се превърна в едно от най-епичните събития в новата история на НБА. На 14 април 2016-а 37-годишният тогава гард на Лейкърс се сбогува с играта с извънземните 60 точки, които той отбеляза при победата на Лейкърс над Юта Джаз със 101:96 в "Стейпълс Сентър". Сякаш като сценарий от филм Коби бележеше трудна стрелба след трудна стрелба срещу "джазмените", като собственоръчно съкрати 9-точков пасив на "езерняците" в последните 3 минути игра, за да вдигне на крака всички фенове и известни личности на предните редове в така известния "дом, който самият той построи".

След края на професионалната си кариера Коби Брайънт не спираше да стои плътно до любимата си игра. Той основа тренировъчната академия "Mamba Sports Academy", получи наградата "Оскар" за най-добър късометражен филм ("Скъпи баскетбол"), занимаваше се с различни инвестиции, както и най-важното - вече имаше повече време за своето семейство в лицата на съпругата си Ванеса и четирите им дъщери Джиана, Наталия, Бианка и Капри. Той често водеше 14-годишната Джиджи на мачове в НБА, като камерите неведнъж хващаха чудесните моменти как великият гард дава съвети на своята най-голяма дъщеря, която също се бе устремила към професионална кариера в баскетбола.

Two years ago today, the world lost Kobe, Gigi & 7 others in a helicopter accident. #TodayInSports #LakeShow #RIP pic.twitter.com/FO95KzAJ0E

— TodayInSports (@TodayInSports3) January 26, 2022

Коби Брайънт е единственият играч в историята на НБА, който е с два извадени номера от един и същи отбор. Става въпрос за №8, с който се състезаваше от началото на кариерата му в Лейкърс през 1996-а до края на сезон 2005/06, и №24, който бе на гърба му в периода от сезон 2006/07 до края на професионалния му път. Точно на днешния ден, дали е по случайност или не, отборът на ЛА Лейкърс заема 8-ата позиция в Западната конференция с актив от 24 победи и 24 загуби.