Световният номер едно Новак Джокович би искал да се върне отново да играе в Австралия, въпреки че беше депортиран от страната по-рано тази година поради липса на ваксина срещу КОВИД-19.

20-кратният носител на титли от Големия шлем не бе допуснат да защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия през януари, след като първоначално получи право на участие и влезе в страната, въпреки че не беше ваксиниран, а след това властите не му позволиха да играе и без принуден да напусне.

"Не знам нищо за това дали визата ми ще бъде възстановена и дали ще ми бъде разрешено да се върна в Австралия. Бих искал. Бих искал да отида там и да играя отново на Аустрелиън Оупън", каза Джокович на пресконференция.

"Не тая злоба и не съм обиден на Австралия. Ако имам възможност да се върна в Австралия и да играя на мястото, където постигнах най-големия успех в кариерата си в Големия шлем, бих се радвал да бъда отново там."

Джокович прекара няколко дни в имиграционен център за задържане в Мелбърн, където се срещна с бежанци, държани там от години. Някои след това бяха освободени.

"Ако това е вярно, тогава съм много щастлив за тези хора, защото знам, че беше много трудно за тях, особено за тези, които са прекарали там девет години", каза Джокович.

"Знаете ли, останах там една седмица и не мога да си представя как са се чувствали те в продължение на девет години", добави той.

Сърбинът също така изрази тъга от лишаването от свобода на бившия му треньор Борис Бекер, който бе пратен в затвора в Англия за две години и шест месеца през април за укриване на активи, след като беше обявен в несъстоятелност.

"Ужасно е. Не знам какво да кажа. Много съм тъжен, че някой, когото познавам толкова добре, легенда на нашия спорт, преживява това. Сърцето ми се разбива да го видя как преминава през това", каза Джокович.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.