Халфът на Ливърпул Наби Кейта е уредил частен самолет да откара него и други 12 от играещите в чужбина национали на Гвинея, след като вчера в страната беше извършен държавен преврат, съобщава гвинейски журналист от сайта Foot 224. Сред опитващите се да избягат е и бранителят на Ботев (Пловдив) Па Конате.

„Поддържаме връзка с Наби и имаме комунакация с ръководството на неговата национална федерация. Радваме се, че той е в безопасност и в добри ръце. Ситуацията е променлива и ние ще продължим да имаме диалог с властите и работим по вариантите за безопасното връщане на Наби в Ливърпул“, заявиха от Ливърпул.

Превратът се случи в навечерието на световната квалификация срещу Мароко. Двубоят обаче беше отложен, а мароканските национали се прибраха безпроблемно в родината си през изминалата нощ.

Въоръжена групировка, водена от началника на специалните части полковник Мамади Думбуя, взе за заложник президента на Гвинея Aлфа Конде, отмени конституцията и забрани влизането и излизането от страната за седмица. Думбуя обяви, че се планира създаването на временно правителство. Конде е обвиняван, че е променил конституцията, за да може да получи трети мандат. Днес сваленият президент беше разкарван с кола из столицата Конакри.